fbpx
Close

Οι Φίλοι της Δώρας

που στηριζουν το ταξιδι της

Κωνσταντινος Μιχαλος
Προεδρος ΚΕΕ & ΕΒΕΑ & Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.

Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ
Ινστιτούτο Διαιτησίας & Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών

ΑΛΕΞΙΑ ΚΟΥΚΚΟΥΛΛΗ
Δικηγορος & Εκπαιδευτρια Διαμεσολαβητων

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Κωνσταντίνος Μίχαλος

Προεδρος
ΚΕΕ & ΕΒΕΑ και ΙΔΕΜΕΔ

Οι δράσεις του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. μέσω της Δώρας, της πρώτης Σχολικής Διαμεσολαβήτριας, στόχο έχουν να συμβάλλουν στην αντιμετώπιση του ενδοσχολικού εκφοβισμού μέσα από την αξιοποίηση της σχολικής διαμεσολάβησης.  Δυστυχώς το πρόβλημα του ενδοσχολικού εκφοβισμού αλλά και της ενδοσχολικής βίας λαμβάνει τα τελευταία χρόνια όλο και πιο ανησυχητικές διαστάσεις διεθνώς αλλά και στην Ελλάδα.  Είναι ένα φαινόμενο το οποίο όλοι αναγνωρίζουμε και καλούμαστε να το καταπολεμήσουμε από την ρίζα του δηλαδή μέσα από την εκπαίδευση, την ευαισθητοποίηση και την ενδυνάμωση των μελών της σχολικής κοινότητας. 

Θέλοντας να συμβάλλουμε προς αυτήν την κατεύθυνση ξεκινήσαμε το 2015 συνεργασία με την Εκκλησία της Ελλάδος για τον σχεδιασμό μίας ειδικής σειράς εκπαιδευτικών προγραμμάτων και δράσεων της σχολικής διαμεσολάβησης.  Στόχος ήταν να προστατεύσουμε και να βοηθήσουμε τα παιδιά που αποτελούν τα θύματα της σχολικής βίας και να αποτρέψουμε αντίστοιχα τα παιδιά που αποτελούν τους θύτες ή τους παρατηρητές του σχολικού εκφοβισμού.  Μέσα από την αξιοποίηση της διαμεσολάβησης, θέλουμε να καταστήσουμε τα ίδια τα παιδιά αλλά και τους δασκάλους και τις οικογένειες ικανούς να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σχολική βίας.  

Τον συντονισμό αυτού του εγχειρήματος ανέλαβε η Γεν. Γραμματέας του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. κα Αλεξία Κουκκουλλή, η οποία εκτός από έμπειρη δικηγόρος καθώς και διαιτητής,  είναι ένας ξεχωριστός άνθρωπος. Δεν διαθέτει μόνο την γνώση αλλά και την όρεξη τον ενθουσιασμό, την αφοσίωση και την δημιουργικότητα που απαιτεί η επαφή με τα παιδιά και τους νέους.  Και απόδειξη είναι η δημιουργία της «Δώρας» της Πρώτης Σχολικής Διαμεσολαβήτριας.  Της Δώρας, που ξεκίνησε το ταξίδι της ως βιβλίο αρχικά με στόχο να προσεγγίσει όσο το δυνατόν περισσότερα παιδιά, να κινήσει το ενδιαφέρον τους, να τα βοηθήσει να προστατεύσουν τον εαυτό τους, τους φίλους τους, το σχολείο τους. «Η Δώρα και το Δώρο της» έχουν κάνει και το επόμενο βήμα με την μορφή συλλεκτικής διαδραστικής κασετίνας με την ηχογραφημένη ιστορία του βιβλίου σε CD μαζί με ειδικά σχεδιασμένο παιχνίδι, με την πολύτιμη συνδρομή εξαιρετικών καλλιτεχνών όπως ο Γρηγόρης Βαλτινός και ο Σταμάτης Σπανουδάκης.

Δέσμευση όλων μας στο Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. είναι να συνεχίσουμε την προσπάθειά μας.  Θα συνεχίσουμε να φέρνουμε την νέα γενιά, τους πολίτες, τους εργαζόμενους και τους επιχειρηματίες του αύριο σε επαφή με τις εναλλακτικές μορφές επίλυσης των διαφορών τους πιστεύοντας ότι με αυτόν τον τρόπο προσδίδουμε αξία στην ενήλικη ζωή τους και ότι συμβάλλουμε στην διαμόρφωση μιας καλύτερης κοινωνίας.

Αλεξία Κουκκουλλή

Αλεξία Κουκκουλλή

LL.M.,IALS Arb, MBA, MPhil
Δικηγορος Ελλαδος & Κυπρου, Διαιτητης, Εκπαιδευτρια Διαμεσολαβητων

Η Δώρα ξεκίνησε το «ταξίδι» της τον Μάρτιο του 2016 παρουσία της ΑΕ του Προέδρου της Δημοκρατίας Κυρίου Προκοπίου Παυλοπούλου και μας συστήθηκε μέσα από την ιστορία του βιβλίου μου «Η Δώρα και το δώρο της», ένα παιδικό παραμύθι που στόχο έχει να εισαγάγει του μικρούς και μεγάλους αναγνώστες της στην διαδικασία της διαμεσολάβησης και να τους εξοικειώσει με τις αρχές που την διέπουν.  Το εγχείρημα για εμένα που δεν είμαι παιδαγωγός ή ψυχολόγος αλλά Δικηγόρος με εξειδίκευση στο Εμπορικό και Εταιρικό Δίκαιο, έναν κλάδο που δεν διακρίνεται για τον ρομαντισμό και την ευαισθησία του, υπήρξε σημαντική πρόκληση που όμως πραγμάτωνε ένα σημαντικό όραμα. Να βοηθήσει τα παιδιά που πολύ σύντομα θα είναι οι επόμενοι πολίτες να «αγκαλιάσουν» μία μέθοδο που μπορεί να αντιμετωπίσει και να δώσει διέξοδο σε ένα ζήτημα το οποίο όταν το βιώνουν πληγώνονται, αλλοτριώνονται, απελπίζονται.  Ένα πρόβλημα το οποίο εμπλέκει όλη την οικογένεια και ασφαλώς απαιτεί προσοχή και την κατάλληλη διαχείριση από τους εκπαιδευτικούς.

Η Δώρα, οραματίστηκα να γίνει κάτι πιο ουσιαστικό από την ηρωίδα ενός βιβλίου. Η Δώρα μου, είναι η πρώτη Σχολική Διαμεσολαβήτρια.  Με αυτή της την ιδιότητα ταξίδεψε σε πολλά σχολεία σε όλη την Ελλάδα και διάβασε την ιστορία της στους μικρούς της φίλους.  Τους έφερε σε επαφή με την μέθοδο της σχολικής διαμεσολάβησης, συζήτησε με εκπαιδευτικούς και φοιτητές παιδαγωγικών σχολών, πήγε κατασκήνωση, δώρισε το παραμύθι της σε εκατοντάδες βιβλιοθήκες ακριτικών και όχι μόνο σχολείων, φιλοξενήθηκε σε ραδιοφωνικές και τηλεοπτικές εκπομπές πανελλαδικά.

Τέλος, με ιδιαίτερη συγκίνηση αλλά και υπερηφάνεια επιθυμώ να αφιερώσω το ταξίδι της Δώρας σε έναν φωτισμένο ποιμενάρχη, στον οποίο ευλογήθηκα να βρεθώ από τα πρώτα χρόνια της ενήλικης ζωής μου και με δίδαξε την έννοια του σεβασμού και το μεγαλείο της προσφοράς προς τον συνάνθρωπο αλλά και της αληθινής αγάπης ιδίως για τα παιδιά και τους νέους, στον Μακαριστό Αρχιεπίσκοπο Αθηνών και Πάσης Ελλάδος κ. Χριστόδουλο. 

Από νωρίς διδάχθηκα ότι ένα όραμα οφείλει να το υπηρετεί κανείς με συνέπεια και αφοσίωση αφιερώνοντας όλες τους τις δυνάμεις. Τον Μάρτιο του 2016 σας συνέστησα την Δώρα, την ηρωίδα του Βιβλίου μου, και πλέον σας παραδίδω την πρώτη Σχολική Διαμεσολαβήτρια, με την ευχή και την ελπίδα να την αγαπήσετε όσο και εμείς και να γίνει η δική σας Δώρα και το Δώρο της η διέξοδος που θα μας χαρίζει μέσα στο σχολικό περιβάλλον ευτυχισμένα παιδιά.

Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.

Ινστιτούτο Διαιτησίας & Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών

Η Δώρα και οι δράσεις της είναι μη κερδοσκοπικού χαρακτήρα και εντάσσονται στο πλαίσιο της Εταιρικής Κοινωνικής Ευθύνης του Ινστιτούτου Διαιτησίας και Εναλλακτικών Μεθόδων Επίλυσης Διαφορών (Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ.) και του Εμπορικού και Βιομηχανικού Επιμελητηρίου Αθηνών.

Το Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. είναι αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία με βασικούς εταίρους το Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Αθηνών και την Κεντρική Ένωση Επιμελητηρίων Ελλάδος, ήτοι το σύνολο της επιχειρηματικής κοινότητας καθώς και έγκριτους Πανεπιστημιακούς Καθηγητές και των τριών νομικών σχολών της χώρας αλλά και διαπρεπείς νομικούς. Στόχος του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. είναι να προωθήσει και εδραιώσει τις εναλλακτικές μεθόδους επίλυσης διαφορών στην επιχειρηματική αλλά όχι μόνο κοινότητα. Στρατηγικός εταίρος του Ι.Δ.Ε.Μ.Ε.Δ. είναι το Πρόγραμμα Διαπραγματεύσεων της Νομικής Σχολής του Πανεπιστημίου Harvard.

Πρωτόκολλο Συνεργασίας

Πρωτόκολλο Συνεργασίας

με την Εκκλησια της Ελλαδος

Στις 10 Δεκεμβρίου, υπεγράφη μεταξύ του ΙΔΕΜΕΔ και της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος Πρωτόκολλο Συνεργασίας για την αντιμετώπιση της Ενδοσχολικής Βίας μέσω εξειδικευμένων δράσεων και προγραμμάτων Σχολικής Διαμεσολάβησης.

Στόχος της συνεργασίας αυτής των δύο φορέων είναι να προστατεύσουν και να βοηθήσουν τα παιδιά που αποτελούν τα θύματα σχολικής βίας και να αποτρέψουν, μέσω της εξειδικευμένης εκπαίδευσης και στοχευμένων δράσεων και προγραμμάτων, όσα παιδιά καθίστανται θύτες ή και παρατηρητές σχολικού εκφοβισμού, καθιστώντας τα ίδια τα παιδιά, τους δασκάλους τους και το ευρύτερο οικογενειακό περιβάλλον ικανούς να ανιχνεύουν, να προλαμβάνουν και να αντιμετωπίζουν τα περιστατικά σχολικής βίας – είτε αφορούν στο θύμα, είτε στον θύτη – καθώς και τις προεκτάσεις που αυτά έχουν στο σύνολο των τομέων της ζωής των παιδιών και των εφήβων εντός και εκτός σχολικού περιβάλλοντος.